Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη βασεκτομή


Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη βασεκτομή

Μια αγγειεκτομή είναι μια μορφή μόνιμης αντισύλληψης των αρσενικών που περιλαμβάνει χειρουργική κοπή ή μπλοκάρισμα των vas deferens, των σωλήνων που μεταφέρουν σπέρμα από τους όρχεις στο πέος.

Το σπέρμα είναι απαραίτητο για να γονιμοποιηθεί το αυγό μιας γυναίκας. Με την κοπή των σωλήνων, μια αγγειεκτομή εμποδίζει το σπέρμα να φτάσει στο σπέρμα.

Μετά τη διαδικασία, ένας άνθρωπος μπορεί να εκσπερμάτω, αλλά δεν θα υπάρχει σπέρμα.

Μια αγγειεκτομή είναι ένας μόνιμος τρόπος για την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Εκτιμάται ότι είναι πάνω από 99 τοις εκατό αποτελεσματικό. Λιγότερο από 1 σε κάθε 100 μειώνονται κατά το πρώτο έτος αφού ο σύντροφός της έχει μια αγγειεκτομή.

Μια αγγειεκτομή είναι δυνατή σε οποιαδήποτε ηλικία.

Τι να περιμένετε

Μια αγγειεκτομή είναι μια διαδικασία εξωτερικών ασθενών. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ιατρικό γραφείο, νοσοκομείο ή κλινική, συνήθως υπό τοπική αναισθησία.

Ο γιατρός μπορεί ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα νυστέρι.

Συμβατική αγγειεκτομή

Εάν η αγγειεκτομή περιλαμβάνει ένα νυστέρι, ο χειρουργός θα κάνει δύο μικρές περικοπές και στις δύο πλευρές του όσχεου.

Επιτρέπουν στον χειρουργό να εισέλθει και να αφαιρέσει ένα τμήμα των σωλήνων που μεταφέρουν το σπέρμα, που ονομάζεται VAS Deferens.

Οι σωλήνες στη συνέχεια σφραγίζονται, δεμένα ή καυσαετά χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό ρεύμα και οι περικοπές είναι κλειστές με ράμματα.

Βασκτομή χωρίς κλίση

Σε μια αγγειεκτομή χωρίς κλίμακα, ένας μικρός σφιγκτήρας συγκρατεί το Vas deferens στη θέση του και ο γιατρός κάνει μια μικρή τρύπα στο δέρμα του όσχεου. Η τρύπα ανοίγει για να επιτρέψει στον χειρουργό να κόψει ένα κομμάτι από το VAS Deferens πριν το σφραγίσει. Δεν υπάρχουν ράμματα.

Αυτή η διαδικασία γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη επειδή υπάρχει χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών παρά με τη συμβατική τεχνική.

Είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν γιατρό και να καθορίσετε ποιος τύπος αγγειεκτομής είναι ο καλύτερος.

Μια αγγειεκτομή τομής διαρκεί περίπου 20 λεπτά για να εκτελέσει, αλλά μια διαδικασία μη κλιμακοστασίου είναι κανονικά ταχύτερη.

παρενέργειες

Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση, η αγγειεκτομή μπορεί να έχει μια σειρά ανεπιθύμητων ενεργειών στο σώμα.

Περιλαμβάνουν:

 • Οίδημα
 • ήπια δυσφορία ή πόνο
 • αίμα στο σπέρμα
 • μώλωπες όσχεο
 • αιμορραγία και πήξη μέσα στο όσχεο

Η διαδικασία είναι ελάχιστα επεμβατική, έτσι ώστε οι περισσότεροι άνδρες να μην βιώνουν σημαντικό πόνο.

Ωστόσο, κάποια διόγκωση και ήπια δυσφορία μπορεί να παραμείνει για μερικές ημέρες μετά. Ένα πακέτο πάγου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και του πρήξιμου.

Μπορεί να υπάρχει αίμα στο σπέρμα για τις πρώτες εκσπερμάτητες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν να περιμένετε τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την εκσπερμάτιση, για να επιτρέψετε στην επούλωση της πληγής.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο άνθρωπος συνιστάται να φορέσει στενά εσώρουχα, για να υποστηρίξει το όσχεο. Πρέπει επίσης να διατηρήσει την περιοχή των γεννητικών οργάνων όσο το δυνατόν πιο καθαρή. Ο γιατρός θα συμβουλεύσει για το πόσο σύντομα θα ντους.

Οι περισσότεροι άνδρες μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά μετά από 1 έως 2 ημέρες, αλλά θα πρέπει να ξεκουραστούν και να αποφεύγουν βαριά ανύψωση για μια εβδομάδα ή περισσότερο.

Πώς επηρεάζει το σεξ;

Περίπου μια εβδομάδα μετά τη διαδικασία, οι ασθενείς μπορούν να αρχίσουν να έχουν ξανά σεξουαλική επαφή.

Ωστόσο, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων θα εξακολουθεί να είναι θετικός στην αρχή. Μπορεί να χρειαστούν 15 έως 20 εκσπερμάτητες ή 3 μήνες για να φτάσει ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, οπότε θα είναι απαραίτητο για κάποιο χρονικό διάστημα ο πρόσθετος έλεγχος των γεννήσεων.

Ο άνθρωπος πρέπει να υποβληθεί σε δοκιμή μέτρησης σπερματοζωαρίων μεταξύ 8 και 16 εβδομάδων μετά την επιχείρηση, πριν κάνει σεξ χωρίς έλεγχο των γεννήσεων.

Μετά από δύο σαφείς δοκιμές σπέρματος, είναι γενικά ασφαλές να έχουμε συνουσία χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί δευτερογενής αντισύλληψη.

Η τιμή της αγγειεκτομής καλύπτει κανονικά αυτές τις δοκιμές.

Μακροπρόθεσμα, η αγγειεκτομή δεν πρέπει να επηρεάζει τις ορμόνες. Δεν πρέπει να υπάρχει αντίκτυπο στη λίμπιντο του ανθρώπου ή στο σεξουαλικό αυτοκίνητο ή στη σεξουαλική δραστηριότητα. Δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία.

Αποτελεσματικότητα

Όποιος σκέφτεται μια αγγειεκτομή θα πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά τις συνέπειες. Μετά τη διαδικασία, είναι σχεδόν αδύνατο για τον πατέρα οποιαδήποτε παιδιά. Μια αγγειεκτομή μπορεί μερικές φορές, αλλά όχι πάντα, να αντιστραφεί.

Οι αγγειοεκτομές δεν είναι αποτελεσματικές σε λιγότερο από το 1 % των περιπτώσεων.

Ακόμη και αν ένας άνθρωπος είναι σίγουρος ότι δεν θέλει να έχει παιδιά, το Planned Parenthood υποδηλώνει την εξοικονόμηση σπέρματος σε μια τράπεζα σπέρματος, για κάθε περίπτωση. Ωστόσο, το σπέρμα που είναι παγωμένο δεν είναι πάντα βιώσιμο στο μέλλον.

Είναι μια αγγειεκτομή μια καλή ιδέα;

Οι καλοί λόγοι για να έχετε μια αγγειεκτομή είναι:

 • Εάν η οικογένειά σας είναι πλήρης και είστε 100 τοις εκατό σίγουροι ότι δεν θέλετε περισσότερα παιδιά
 • Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας θέλετε να αποφύγετε να μεταβιβάσετε μια κληρονομική ασθένεια
 • Εάν μια εγκυμοσύνη θα θέσει την υγεία του συντρόφου σας σε κίνδυνο

Οι ακόλουθοι λόγοι μπορεί να μην είναι καλοί:

 • Μια κατανομή σχέσεων
 • Οικονομικές προκλήσεις
 • Πίεση από άλλους ανθρώπους

Είναι σημαντικό να ζυγίσουμε Οι κίνδυνοι και τα οφέλη και να αποφασίσετε εάν μια αγγειεκτομή είναι το σωστό επόμενο βήμα για εσάς και τον σύντροφό σας.

Το κόστος κυμαίνεται από $ 0 έως $ 1.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Medicaid και πολλοί τύποι ασφάλισης υγείας θα το καλύψουν, αλλά μπορεί να υπάρξουν περιορισμοί ηλικίας και αναμονής. Ελέγξτε την κάλυψη με τον ασφαλιστικό σας προμηθευτή.

Κίνδυνοι και επιπλοκές

Πριν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε με μια αγγειεκτομή, αξίζει να εξεταστεί οι κίνδυνοι.

Μια αγγειεκτομή είναι μόνιμη. Η αντιστροφή είναι μερικές φορές δυνατή, αλλά το ποσοστό επιτυχίας είναι μόνο περίπου 75 % εάν εκτελείται εντός 3 ετών, 55 % εάν γίνει εντός 3 έως 8 ετών και 35 % σε 9 έως 19 χρόνια.

Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • Αιμάτωμα: Μερικές φορές ένα αιμάτωμα ή θρόμβος αίματος μπορεί να σχηματιστεί στο όσχεο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο και πρήξιμο και μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί χειρουργικά.
 • Γκρέματα σπερματοζωαρίων: Αυτό συμβαίνει όταν το σπέρμα αρχίζει να διαρρέει από το VAS deferens και συσσωρεύεται στον περιβάλλοντα ιστό, αναπτύσσονται σε κομμάτια. Αυτά τα κομμάτια είναι συνήθως σχετικά μικρά, αλλά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό ερεθισμό και μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση.
 • μόλυνση: Υπάρχει κίνδυνος να συμβάλλει μια λοίμωξη μετά από αγγειεκτομή όταν τα βακτήρια εισάγουν τις τομές στο όσχεο. Εάν το όσχεο είναι κόκκινο ή τρυφερό, και αν υπάρχουν σημάδια πυρετού, είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό.
 • Πόνος των όρχεων: Αυτό μπορεί να συμβεί αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση ή μπορεί να ξεκινήσει μερικές εβδομάδες αργότερα. Μπορεί να διαρκέσει για λίγο. Ο επίμονος πόνος μπορεί να οφείλεται σε ένα τσίμπημα νεύρο. Αυτό θα απαιτήσει περαιτέρω χειρουργική επέμβαση.
 • Οι όρχεις αισθάνονται γεμάτοι: μερικοί άνδρες μπορεί να αισθάνονται ότι οι όρχεις τους είναι “γεμάτοι”, επειδή θα περιέχουν αποθηκευμένο σπέρμα. Αυτό θα πρέπει να περάσει μέσα σε λίγες εβδομάδες, καθώς το σώμα κάνει λιγότερο σπέρμα.
 • Γονιμότητα: Πολύ σπάνια, το VAS Deferens επανασυνδέεται και το σπέρμα ταξιδεύει ξανά στο σπέρμα. Αυτό συμβαίνει συνήθως μέσα στις πρώτες εβδομάδες.
 • μόλυνση: Η θέση της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να μολυνθεί.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι μια αγγειεκτομή δεν προστατεύει από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (STIs), έτσι ώστε οι άνδρες να ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν προφυλακτικά με νέους σεξουαλικούς συνεργάτες για να αποφύγουν τη σύναψη συμβάσεων STI.

 • Η υγεία των ανδρών
 • Ουρολογία/Νεφρολογία
 • και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.