Minden, amit tudnia kell a vazektómáról,


Minden, amit tudnia kell a vazektómáról,

A vazektómia az állandó férfi fogamzásgátlás egyik formája, amely magában foglalja a VAS deferens műtéti vágását vagy blokkolását, a csöveket, amelyek a spermát a herékből a péniszbe szállítják.

spermára van szükség a nő tojásának megtermékenyítéséhez. A csövek vágásával egy vazektómia megakadályozza, hogy a sperma elérje a spermát.

Az eljárás után az ember ejakulálhat, de nem lesz sperma.

A vazektómia állandó módja a terhesség megelőzésének. A becslések szerint több mint 99 százalékos hatékony. Minden 100 -ból kevesebb, mint 1 -nél terhes lesz az első évben, miután partnerének vazektómiája van.

A vazektómia bármilyen életkorban lehetséges.

Mire számíthat

A vazektómia járóbeteg -eljárás. Ezt orvosi irodában, kórházban vagy klinikában lehet elvégezni, általában helyi érzéstelenítés alatt.

A doktor használhat vagy nem használhat szikalát.

Hagyományos vazektómia

Ha a vazektómia szikével, a sebész két apró vágást fog végezni a herezacskó mindkét oldalán.

Ezek lehetővé teszik, hogy a sebész bemenjen és eltávolítsa a spermát szállító csövek egy részét, amelyet a VAS deferensnek neveznek.

A csöveket ezután lezárják, megkötik vagy cauterizálják egy elektromos árammal, és a vágásokat öltéssel zárják be.

no-scalpel vazektómia

A nem-scalpel vazektómiában egy kis bilincs tartja a Vas deferens-t a helyén, és az orvos egy kis lyukat készít a herezacskó bőrében. A lyukat kinyitják, hogy a sebész kivágjon egy darabot a VAS deferensből, mielőtt lezárja. Nincsenek öltések.

Ez az eljárás egyre gyakoribb, mivel alacsonyabb a szövődmények kockázata, mint a hagyományos technikával.

A legjobb, ha orvos az orvossal beszélget, és meghatározza, hogy a vazektómia milyen típusú.

A metszés vazektómia körülbelül 20 percet vesz igénybe, de a nem-scalpel eljárás általában gyorsabb.

mellékhatások

A műtét után közvetlenül a vazektómia számos káros hatással lehet a testre.

Ezek magukban foglalják:

 • duzzanat
 • Enyhe kellemetlenség vagy fájdalom
 • Vér a spermában
 • Hajózott herezacskó
 • Vérzés és véralvadás a herezacskóban

Az eljárás minimálisan invazív, tehát a legtöbb ember nem tapasztal jelentős fájdalmat.

Ugyanakkor néhány napig fennmaradhat néhány duzzanat és enyhe kellemetlenség. A jégcsomag segíthet csökkenteni a fájdalmat és a duzzanatot.

A műtét utáni első néhány ejakuláció esetében vér lehet vér.

A Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) azt javasolja, hogy várjon legalább egy héttel az ejakuláció előtt, hogy a seb gyógyuljon.

A műtét után az embernek azt javasoljuk, hogy viseljen szorosan illeszkedő fehérneműt, hogy támogassa a herezacsoportot. A nemi szervt is a lehető legtisztábbnak kell tartania. Az orvos tanácsot ad arról, hogy milyen gyorsan zuhanyozzon.

A legtöbb ember visszatérhet a munkába 1-2 nap után, de rengeteg pihenést kell kapniuk, és el kell kerülniük a nehéz emelést egy vagy több hétig.

Hogyan befolyásolja a szexet?

Körülbelül egy héttel az eljárás után a betegek ismét szexuális kapcsolatot kezdenek.

A spermiumszám azonban eleinte továbbra is pozitív lesz. Lehet, hogy 15-20 ejakuláció, vagy 3 hónapig tarthat, amíg a sperma száma eléri a nullát, tehát egy ideig további fogamzásgátlóra lesz szükség.

Az embernek a műtét utáni 8 és 16 hét között spermaszámlást kell végeznie, mielőtt szexuális lenne fogamzásgátló nélkül.

Két tiszta spermateszt után általában biztonságos a közösülés nélkül, anélkül, hogy másodlagos fogamzásgátlást kellene használni.

A vazektómia ára általában lefedi ezeket a teszteket.

Hosszú távon a vazektómia nem befolyásolhatja a hormonokat. Nincs hatással az ember libidójára vagy nemi vágyára, vagy a szexuális tevékenységre. Nincsenek hosszú távú egészségügyi kockázatok.

hatékonyság

Bárki, aki vazektómiát fontolgat, alaposan gondolkodnia kell a következményeken. Az eljárás után szinte lehetetlen gyermekek apja. A vazektómia néha, de nem mindig is megfordítható.

A vazektómiák az esetek kevesebb, mint 1 % -ánál nem hatékonyak.

Még akkor is, ha az ember biztos abban, hogy nem akar gyermeket szülni, a Planned Parenthood azt sugallja, hogy megmentse a sperma bankban a sperma bankját. A fagyasztott sperma azonban a jövőben nem mindig életképes.

A vazektómia jó ötlet?

A vazektómia jó okai a következők:

 • Ha a családod teljes, és 100 % -ban biztos vagy benne, hogy nem akar több gyermeket
 • Ha Ön vagy partnere el akarja kerülni az örökletes betegség eljutását
 • Ha a terhesség veszélybe sodorja partner egészségét

A következő okok nem lehetnek jóak:

 • Kapcsolat -bontás
 • Pénzügyi kihívások
 • Más emberek nyomása

Fontos, hogy mérlegeljék a mérlegelést A kockázatok és az előnyök, és döntenek arról, hogy a vazektómia a következő következő lépés az Ön és partnerének.

A költségek 0 és 1000 dollár között mozognak az Egyesült Államokban. A Medicaid és sokféle egészségbiztosítás fedezi azt, de lehet, hogy van bizonyos életkor és várakozási korlátozások. Kérjük, ellenőrizze a fedezetet a biztosítási beszállítóval.

Kockázatok és szövődmények

Mielőtt úgy döntött, hogy folytatja a vazektómiát, érdemes megfontolni a kockázatot.

A vazektómia állandó. A megfordítás néha lehetséges, de a siker aránya csak körülbelül 75 százalék, ha 3 éven belül, 55 százalékot hajtanak végre, ha 3-8 éven belül, és 35 százalékot 9–19 év alatt végeznek.

A szövődmények a következők:

 • Hematoma: néha hematoma vagy vérrög képződhet a herezacskóban. Ez fájdalmat és duzzanatot okozhat, és ezt műtéti módon el kell távolítani.
 • Sperma granulomák: Ez akkor fordul elő, amikor a sperma kiszivárog a VAS deferensből, és felhalmozódik a környező szövetben, csomókká alakulva. Ezek a csomók általában viszonylag kicsik, de súlyos irritációt okozhatnak, és műtétet igényelhetnek.
 • Fertőzés: Vazektómiát követően fertőzés okozhat kockázatot, amikor a baktériumok bekerülnek a herezacskóba. Ha a herezacskó piros vagy gyengéd, és ha láz jelei vannak, akkor fontos orvoshoz fordulni.
 • Herékfájdalom: Ez előfordulhat egyenesen a műtét után, vagy néhány héttel később kezdődhet. Ez egy ideig tarthat. A tartós fájdalmat a csípős ideg okozhatja. Ehhez további műtét szükséges.
 • A herék tele vannak: Néhány ember úgy érzi, hogy herékük „tele”, mert tárolt spermát tartalmaznak. Ennek néhány héten belül el kell mennie, mivel a test kevesebb spermát tesz.
 • Termékenység: Nagyon ritkán, a VAS deferens újracsatlakozik, és a sperma ismét beutazik a spermába. Ez általában az első hetekben történik.
 • Fertőzés: A műtét helye megfertőződhet.

Érdemes megjegyezni, hogy a vazektómia nem védi a szexuális úton terjedő fertőzéseket (STI), ezért a férfiakat arra ösztönzik, hogy óvszert használjanak új szexuális partnerekkel, hogy elkerüljék az STI szerződését.

 • A férfiak egészsége
 • Urológia/nephrológia

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, tudományos kutatóintézetekből, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.